Rytkynen, Dorothea Paavontytär, s. 1700

11 vuotta 5 kuukautta sitten - 11 vuotta 5 kuukautta sitten #5295 : Eppu K
Voisikohan vuonna 1700 syntynyt Dordi Paavontytär Rytkynen olla samaa sukua Rytkösten kanssa? Vai Rytkyjen?

Dordi Paavontytär Rytkynen mainitaan 11.1.1727 syntyneen Lauri Savolaisen kummina, ks.
www.sukuhistoria.fi/sshy/kirjat/Kirkonki...719-1759_ik12/16.htm
Oikeanpuoleiselle sivulle on merkitty: Dorothea P?hls dr. Rytkynen.

Hän lienee sama henkilö kuin Oulun läänin Pyhäjärven Mäkiöiskylän Savolaisen talossa (nro 36) asunut Dordi, joka oli aluksi Erkki Laurinpoika Savolaisen vaimo, sitten leskeksi jäätyään 1742 alkaen Taneli Nevalaisen tai Nivalaisen vaimo, ja sitten Elias Heikinpoika Kanasen eli Riitamäen vaimo. Dordi on merkitty mm. Pyhäjärven rippikirjaan 1765-1771, Savolaisen talon sivulle www.sukuhistoria.fi/sshy/kirjat/Kirkonki...1765-1771_ik8/85.htm  
Rytkyn kylä ei ole kovin kaukana Pyhäjärven Mäkiöiskylältä. 1700-luvulla se lienee kuulunut Iisalmen pitäjään. Savolaisen talo on hyvin lähellä Kiuruveden rajaa.

Tietääköhän kukaan tätä palstaa lukeva tarkempia tietoja tästä Dordista?

Kirjaudu tai Rekisteröidy liittyäksesi keskusteluun.

11 vuotta 5 kuukautta sitten #5296 : anttu
Tervehdys Eppu!
Ei tässä valmista vastausta ole. (Kiuruveden) Rytky n:o 1 omistajana on Paavo Paavonpoika Rytkönen 1700-luvun taitteessa. Vanha omistaja on Paavo Pekanpoika, eli isä. Jussi Kärkkäinen ostaa 3/4 veromarkan tilan Paavo Rytköseltä. Kaupan riitauttaa Paavon lanko Jussi Parkkinen ja saa sitten 1/3 osan tilasta. (laamannin käräjät). Paavo Paavonpoja lapsista ei ole varmassa tiedossa kuin Matti, mutta on oletus, että Paavo Tenhusen vaimo Anna olisi Matin sisko. Tähän sisarussarjaan kävisi kyllä myös Dordi, mutta arvaukseksi se jää vielä näillä tiedoilla. Pielaveden Taipaleenkylässä on myös Paavo Rytkösiä ja heillä on läheinen sukulaisyhteys Rytkyn kylälle. Myös Taipaleenkylästä siirtyy joku henkilö 1700-luvun alkupuolella Pyhäjärvelle.
Rytkyt, Rytköt, Rytkynen ym. asiakirjoihin kirjoitetut versiot ovat melko varmasti samaa alkuperää kuin myöhemmin Savossa Rytköseksi muotoutunut sukunimi.
Näitä ajatuksia tulee pikaisesti mieleen, mutta katsellaan vielä eräitä lähteitä, löytyisikö niistä lisätietoa.
Sukututkimusterveisin Anttu

Kirjaudu tai Rekisteröidy liittyäksesi keskusteluun.

11 vuotta 5 kuukautta sitten #5297 : anttu
Hei Eppu!
Katselin netistä Pyhäjärven rippikirjoja. Sattumalta löysin RK 1765-1771 kuva 10 Johan Matinpoika Rytkösen, s. 22.1.1739. Jostain syystä en löytänyt vanhemmasta, enkä nuoremmasta rk:sta jatkoa. Tässä voisi olla pieni punainen lanka siihen, että aikaisemmin mainittu Paavonpoika Matti olisi kyseessä. Sopisi myös oletettavasti ikänsä puolesta Dorothen veljeksi. Kun nähtävästi olet perehtynyt paremmin Pyhäjärven kirkonkirjoihin, voisitko vilkaista ja kertoa jos uutta löytyy.
Sukututkimusterveisin Anttu.

Kirjaudu tai Rekisteröidy liittyäksesi keskusteluun.

Toteutus: Kunena foorumi